Lato w pełni ? Wiem pogoda na to nie wskazuję.
Nie popadajcie jednak w złe nastroję. Dziś w " Kulinarnej Środzie "na naszych
talerzach zagości wyczekiwane słoneczko !!! Kolorowe danie za którego sprawą chmury na pewno
się rozwieją.
KASZ KUS KUS Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM
Kasz kus kus. Mój substytut słońca w deszczowe dni. :D A także o wiele zdrowsza
wariacja na temat chińszczyzny. Jeśli chcecie się dowiedzieć jak wykonać to zdrowe i
antydepresyjne danie :P zapraszam do dalszego czytania....
SKŁADNIKI:
* 50g Kaszy kus kus ( bulion do zagotowania kaszy 1/2 szklanki )
* Pierś z kurczaka
* 25g fasolki szparagowej
* Połowę papryki czerwonej
* 2 łyżki kukurydzy konserwowego
* 1 łyżka groszku konserwowego
* 1/2 marchwi
* 1/4 cebuli
* Ząbek czosnku
* Oliwa z oliwek
* Ulubione zioła, pieprz i sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kurczak umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dodaj ząbek czosnku przeciśniętego
przez praskę i ulubione zioła. Miskę przykryj folią streczową i wstaw do lodówki. Następnie umuj
i obierz warzywa. Fasolkę ugotuj. Marchewkę pokrój w kostkę. Cebule drobno posiekaj. Paprykę
obierz ze skóry i pokrój w kostkę Kasze kus kus zalej gorącym bulionem, przykryj i odstaw. Kiedy wchłonie płyn dolej do niego 1/2 łyżki oliwy z oliwek i przemieszaj widelcem. Kurczaka podduś na patelni wraz z warzywami ( na niewielkiej ilości wody ) Kiedy będzie gotowy dodaj kasze oraz fasolkę.
Podgrzewaj jeszcze trochę. Dopraw wedle uznania i SMACZNEGO !!!
Dajcie znać czy wypróbujecie przepis i czy słońce na talerzu choć trochę poprawiło wam humory :).
Piszcie w komentarzach o swoich potrawach na nie pogodę i wszystkim wam życzę miłej, drugiej połowy
tygodnia.
Sama nie dajesz rady ? Napisz do mnie. Obiecuje będzie łatwiej...nulaw@wp.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz